Erasmus+
Hvordan fungerer Erasmus+?
Erasmus+ giver elever, lærlinge og personale på erhvervsuddannelser mulighed for at studere, uddanne sig eller arbejde i udlandet i op til et år. Programmet har til formål at forbedre kompetencerne, øge beskæftigelsesegnetheden og fremme internationalt samarbejde inden for erhvervsuddannelse. Medindflydelse kan bidrage til at udvikle både faglige og sproglige færdigheder og få indsigt i andre landes arbejdsmetoder.
Akkreditering
Erasmus-akkreditering betyder en mulighed for, at rektorer kan blive akkrediteret til Erasmus+ i en hel programperiode. Det betyder igen en udvekslingsgaranti og en mulighed for at kunne markedsføre udvekslingspraktik til potentielle studerende. Det er muligt enten at blive akkrediteret som en individuel organisation eller som et konsortium, for eksempel en friskolegruppe eller en kommune med flere skoleaktiviteter.
Projekterne muliggør en mere systematisk, strategisk og langsigtet deltagelse. Aktiviteterne kan gennemføres over en periode på 15 måneder med mulighed for forlængelse til 24 måneder.
Ansøg om akkreditering
En ansøgning om Erasmus-akkreditering skal indeholde oplysninger om de aktiviteter, organisationen/konsortiet har til hensigt at gennemføre, det forventede antal deltagere og aktiviteternes varighed, antallet af ledsagere og opholdets varighed. Ansøgeren/ansøgerne skal også angive antallet af deltagere med "begrænsede muligheder" og antallet af deltagere, der vil benytte miljøvenlige rejsemuligheder (se nedenfor om støtteberettigede udgifter).
Ansøgningen vurderes ud fra kriterierne relevans (10 point), Erasmusplan-mål (40 point), Erasmusplan-aktiviteter (20 point) og Erasmusplan-forvaltning (30 point). For at bestå ansøgningen skal organisationen eller konsortiet modtage mindst halvdelen af maksimumpointene for hvert kriterium og mindst 70 point i alt. Det er særlig vigtigt, at målene for ansøgningen er knyttet til organisationens eller konsortiets behov og udfordringer, og at de bidrager til den operationelle udvikling ud over Erasmus+-projekterne.
En organisation eller et konsortium, der ansøger om akkreditering i oktober og får akkreditering i januar, kan gå videre og ansøge om et budget i februar. Aktiviteter kan gennemføres fra juni samme år. I juni året efter er det muligt at søge om eventuelle forlængelser af igangværende projekter i op til 12 måneder. Akkrediteringen gælder for hele programperioden frem til 2027 og giver organisationen eller konsortiet mulighed for at ansøge om et budget hvert år. Der er ikke krav om, at organisationen eller konsortiet skal søge om støtte hvert år, men organisationen/konsortiet skal søge inden for de første tre år efter akkreditering.
Kortvarige projekter
Kortvarige projekter er en ligetil og enkel måde at drage fordel af Erasmus+ på. Målet er, at organisationerne skal kunne tilrettelægge nogle aktiviteter og få erfaring med programmet på en nem måde. Kortvarige projekter omfatter en begrænsning af antallet af deltagere og projektets varighed (6-18 måneder). Formatet er kun åbent for individuelle organisationer og ikke for konsortier.
Akkrediterede organisationer kan ikke ansøge om kortvarige projekter, da de allerede har permanent adgang til Erasmus+-finansiering.
Ansøgninger til kortvarige projekter indgives i februar og oktober hvert år. Læs mere om kortvarige projekter her.
Udgifter til akkreditering og kortvarige projekter, der er omfattet af Erasmus+-mobilitetsstipendiet
Rejser og ophold
Organisatorisk støtte – tilskud til styring af projekter
Inklusionsstøtte – tilskud til deltagelse med færre muligheder
Forberedende besøg
Studieafgifter
Understøttelse af sprog
Grønne rejser – lavemissionsrejser – busser, tog eller samkørsel kan give yderligere omkostningsbidrag
Ekstraordinære omkostninger