Muligheder efter praktikforløbet
Når du snart er færdig med dit praktikophold, er der en række ting, som vi anbefaler, at du skal tænke over samt tale med din lærer/vejleder og arbejdsgiver om.
1. Reflekter over, hvad du har fået ud af din praktik.
Der tales i dag meget om kompetencer. Rigtig mange har dog svært ved at sætte ord på, hvad de præcis har fået ud af praktikopholdet. Det giver derfor mening at skrive alle dine arbejdsopgaver ned og derfra oversætte dem til konkrete kompetencer. Fx hvis du har arbejdet i et supermarked, så har du fyldt hylder op, talt med kunder, siddet ved kassen. Disse handlinger kan fx oversættes til kundeservice, kommunikation, serviceminded mv. Et værktøj, der kan anvendes til denne oversættelse, er Europass, som kan hjælpe med at præcisere kompetencer.
2. Få en udtalelse fra dit praktiksted.
Det er en god ide at tale med dit praktiksted/arbejdsgiver om, hvad de har synes om at have dig som praktikant. Det betyder både, at du som praktikant kan give feedback til arbejdsgiveren, men også at du kan få ord fra dit praktiksted. Bed samtidig arbejdgiveren om en skriftlig udtalelse og om at være reference.
Skrive en udtalelse: Dette papir kan du i fremtidige ansøgninger bruge som bilag. Samtidig er det også en officiel bekræftelse på praktikperioden
Være reference: Bed arbejdsgiveren at være reference ved fremtidige ansøgninger. Det betyder, at arbejdsgivere i fremtidige jobansøgninger må ringe til praktikstedet for at høre, hvordan du er som person.
3. Europass Mobilitetsbevis.
Mobilitetsbeviset er et dokument, der beskriver de kompetencer, du har tilegnet dig i løbet af dit praktikophold i udlandet. Europass Mobilitetsbeviset erstatter ikke dit uddannelses- eller eksamensbevis. Det er derimod et personligt dokument, der beskriver hvor, hvordan og hvornår du har gennemført et uddannelses-, praktik- eller anden form for læringsophold i udlandet. Tal med din skole herom, da det er dem der skal godkende dit ophold/dokument. Du kan læse mere på Europass' hjemmeside.
4. Tal med din skole
Det er vigtigt at tale med den skole, du er udstationeret fra. Normalt skal du skrive en form for rapport - for eksempel hvis du har modtaget økonomisk støtte fra Erasmus+. Samtidig vil mange skoler gerne have, at du deler din oplevelse med andre studerende eller på sociale medier. Det er op til den enkelte skole at beslutte, hvilke krav der stilles til dit udlandsophold. Det er op til hver skole at afgøre, hvad evalueringskravene er til dit udlandsophold.
5. Kontakt Nordfokus
Hvis du føler din udlandspraktik har givet dit blod på tanden, så kontakt Nordfokus for at høre nærmere om mulighederne for at tage et sommerferiejob i Norden gennem Nordjobb. Samtidig vil vi gerne høre om dine erfaringer, så vi kan bruge dem til at tiltrække endnu flere unge til at søge mod Norden for at få praktik eller job. Send en e-mail til info@nordfokus.org