Kvalitetssikring af praktik

Forud for en praktikperiode skal skolerne sikre, at praktikken er af god kvalitet, så den studerende har gode forhold under praktikken. Kvalitetssikring varierer afhængigt af land og skole. Nedenfor rapporterer vi dette og giver nogle tips.

  • I Sverige behøver arbejdsgivere ikke at være formelt godkendt som praktikplads, og der er ikke noget krav om, at driftsledere eller supervisorer skal have gennemført en uddannelse for at modtage praktikanter. Det svenske uddannelsesagentur anbefaler dog, at vejledere deltager i en onlineuddannelse. Krav og forventninger til arbejdsgivere, der optager erhvervsstuderende, er fastsat i såkaldte WBL-aftaler, der indgås mellem arbejdsgiver og skole. Aftalen fastlægger blandt andet parternes forpligtelser og omfanget af praksissen. Aftalerne er dog forskellige mellem skolebaseret erhvervsuddannelse og lærlingeuddannelser.

  • I Norge skal arbejdsgivere godkendes af oplæringskontorer for at kunne tage imod elever i praktik. Et oplæringskontor er et formelt non-profit-samarbejde mellem flere virksomheder, som har hovedansvaret for erhvervsuddannelsen i virksomhederne. Oplæringskontorerne indgår praktikantkontrakter med eleverne, og de administrerer og kvalitetssikrer dermed gennemførelsen af praktikantkontrakten i henhold til godkendte læreplaner. Derudover følger oplæringskontorerne op på eleven gennem hele perioden og gennemfører vejledningssamtaler med eleven samt løbende kvalitetssikring. Mere om oplæringskontorerne kan læses her.

  • I Danmark skal arbejdspladser godkendes som uddannelsesinstitutioner gennem de udvalg, der har til opgave at sikre, at eleverne får en tilfredsstillende uddannelse. Dette skal gøres, inden virksomheden indgår en aftale med skolerne. Organisationen opfordres dog til at kontakte de skoler, de ønsker at indgå i samarbejde med, for at sikre, at der ikke opstår uklarheder.

Aftale og ansvarsfordeling

I Danmark og Sverige kræves der aftaler mellem skolen og arbejdsgiveren, mens parterne i Norge indgår aftaler med et uddannelseskontor.

En måde at gøre kvalitetssikring lettere for dine skoler på er at foretage en klar forventningsafstemning med arbejdsgiveren. Nedenfor er et eksempel på, hvordan ansvarsfordelingen kan se ud ved udsendelse af en studerende. Dette kan selvfølgelig variere meget, og netop derfor er det vigtigt at finde ud af, hvad der gælder for den specifikke elev eller gruppe af studerende. Forventningsafstemningen kan med fordel indgå i aftalen, der underskrives mellem dine skoler og arbejdsgiveren. 

Job shadowing gennem Erasmus+

Et andet tip til yderligere kvalitetssikring af aktiviteterne er at undersøge midler fra Erasmus+ til såkaldt job shadowing, så kan repræsentanter fra din skole fysisk besøge aktiviteterne. Du kan finde mere om jobskygger, og hvilke aktiviteter der er mulige med Erasmus+-midler, her.

arrow_back